Tarjouksen tekeminen asunnosta

Löysimme avopuolisoni kanssa hyvän ja mielenkiintoisen kohteen Helsingin Lassilasta, jossa remontoitavaa riittää niin omasta takaa kuin taloyhtiönkin puolesta. Neliöhinta ja koko olivat kumpikin omiaan houkuttelemaan tarjouksen jättöä.

Kyseessä oli 1981 rakennettu saunallinen kerrostalokolmio. Kohtuullisella rahalla ei saa uutta ja tässä päätöksessä on enemmän puhuneet järkisyyt kuin puhdas tunne.

Ajatuksena on, että remontin tuloksena tunnesyyt heräisivät yhtä lailla, kun aletaan suunnittelemaan ja hakemaan sopivia materiaaleja.

Pistimme tänään tarjouksen vetämään, mutta asiat eivät aina ole niin yksinkertaisia, kuin miltä ne näyttävät. Avataanpa seuraavaksi, mistä eri tekijöistä päätös oikein koostuikaan.

Arvostus ja kriteerit

Lassilan keskimääräinen neliöhinta liikkuu kolmioiden osalta 3 700 €/neliö hujakoilla ja tässä tapauksessa hinta oli tingitty valmiiksi n. 2 500 €/neliöltä. Tulevat pakolliset remontit olivat tyypillisiä 1980-luvun alun kerrostaloille, ikkunaremonttia, hissikorin modernisointia ja putkiremontti joskus 10 vuoden päästä.

Työkaluina tässä toimivat esimerkiksi toteutuneiden ARA:n asuntokauppojen tietokanta, Reaktorin kannattaako kauppa -saitti, OP-Kodin hintapyyntilaskuri ja vertailu Oikotiellä oleviin muihin ilmoituksiin. En jaksanut alkaa itse väsäämään koodinpätkää, joka olisi raapinut asuntoilmoitukset joltain saitilta ja pisteyttänyt niitä.

Lassila alueena täytti seuraavat kriteerit:

  • Sijainti lähellä junarataa
  • Sijainti lähellä puistomaista aluetta
  • Sijainti Helsingin läntisellä sektorilla
  • Hintataso siedettävä, ja keskituloisen maksettavissa

Asumme tätä postausta kirjoittaessani vuokralla Etelä-Haagan eteläreunalla saunallisessa kolmiossa, josta liikenneyhteydet ovat erinomaiset joka suuntaan ja alue itsessään on erittäin miellyttävä luonnon läheisyyden ja kaupunkiasumisen kompromissi.

Ensivaikutelmat kohteesta

Kävimme yksityisnäytössä, jossa kävi ilmi, että yleisluonteisesti asunto oli ok-kunnossa. Kylpyhuone ja keittiö vaatii freesausta, huonejako samoin, parvekkeen pinnoite oli rikki (on taloyhtiön vastuualueella) ja kaapeli-tv:n liitännät olivat vedetty suoraan seinään tehdyn reiän läpi.

Asuntoon oli myös kohdistumassa mittava ikkunaremontti, jossa uusittaisiin ikkunat nykyaikaisiin ja pokat vaihtuisivat nykymuodin mukaisesti vaaleisiin. Kustannusarvio oli noin 15 000 - 18 000 euron välimaastossa etukäteen saadun hiharavistuksen mukaan.

Asunnossa vain piili tämän ikkunaremontin lisäksi oma lisäjujunsa, eli hiljattain oli paljastunut ikävä vesivahinko tämän asunnon ja alakerran naapurin välillä. Rakenteissa oleva viemäri näemmä tihkui ja sai aikaan kosteusvarion alempaan huoneistoon.

Havainnekuva pikkuvessan kosteusvauriosta

Ymmärrettävästi tämä karkoittaa ison osan ostajista, kun eteen tulee niin rakenteiden avaaminen ja kuivatus. Tämä on ensisijaisesti tosin taloyhtiön ja isännöitsijän ongelma tässä vaiheessa, mutta epäsuorasti lankeaa kaikkien osakkaiden harteille.

Jäimme arpomaan tarjouksen jättämistä, ja lähestyimme välittäjää ytimekkäällä viestillä "jos joku tarjoaa tästä ensimmäisen tarjouksen, niin teemme heti oman tarjouksemme". Taustalla tein rahoitusjärjestelyitä pankin kanssa tämän tai jonkun muun kohteen osalta, koska lainan vakuutena oli oltava jotain.

Tarjouksen jättäminen

Kuitenkin kohtalo meinasi puuttua peliin, ja satunnainen selailu tarjoustiedon perässä asuntosivuilla paljasti kohteen juuri poistuneen Oikotieltä. Otimme yhteyttä välittömästi välittäjään, jonka yhteystiedot olimme yksityisnäytöllä ottaneet ylös ja kävikin ilmi, että kiinnostuksen puutteesta ja tulevasta vessan viemäriremontista johtuen kohde oli otettu pois palvelusta.

what’s going on here
Photo by John Schnobrich / Unsplash

Olimme puhelun jälkeen taas pelissä mukana ja jätimmekin vähimmäistarjouksen asunnosta jo iltapäivällä kohteen palauduttua julkiseen tarjontaan. Oma veikkaukseni onkin, että asunto olisi palautunut kovemmalla lähtöhinnalla markkinoille toteutuneen remontin jälkeen ja yleisen tartuntatilanteen parannuttua.

Näin korona-aikaan tässäkin tehtiin sähköinen tarjous kahdella allekirjoituksella (kuten tullaan myös lainapaperit ja itse kaupan vahvistaminen) ja saatiin homma rullaamaan vähällä vaivalla. Kyseessä oli nk. tarjouskauppa-kohde, joten seuraavat 48 tuntia kuluvat odotuksen parissa, kunnes tarjoustenjättöaika kuluu umpeen.

Toivottavasti tärppää!